logo_xanth.jpg

Weather

Translate

Χρήσιμα θέματα

ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ                                                                               

·         Τα μέλια διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τα ανθόμελα και τα μέλια μελιτωμάτων.

·         Το θυμαρίσιο μέλι Τήνου ανήκει στην κατηγορία των ανθόμελων. Τα περισσότερα άνθη στην Τήνο προέρχονται από τα φρύγανα όπως το θυμάρι.

·         Το μέλι γενικά απορροφά υγρασία και οσμές και μπορεί έτσι να ξινίσει. Μπορεί επίσης να αλλοιωθεί αν εκτεθεί άμεσα στον ήλιο ή αν θερμανθεί σε υψηλές θερμοκρασίες ή αν έρθει σε επαφή με σάλιο.

·         Με την κρυστάλλωση (ή πήξιμο) του μελιού που αποτελεί φυσική ιδιότητά του δεν χάνονται τα πολύτιμα συστατικά του και εξακολουθεί να παραμένει αναλλοίωτο και αγνό.

·         Μπορούμε να επαναφέρουμε ένα κρυσταλλωμένο μέλι στη ρευστή και  αρχική του κατάσταση εάν το θερμάνουμε στους 40 – 45 βαθμούς Κελσίου για μερικές ώρες.

·         Για την αποφυγή της κρυστάλλωσης φυλάσσουμε το μέλι μας στην κατάψυξη πριν πήξει (ακόμη και σε γυάλινο βάζο) για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Όταν το βγάλουμε επανέρχεται σε λίγες ώρες στην αρχική ρευστή, λαμπερή του μορφή.